Ce este lordoza: un grad mic de lordoza este normal. Atunci cand curbura spre inainte a coloanei vertebrale devine exagerata, fesele devin mult mai proeminente.

Despre lordoza

In mod normal, coloana vertebrala este curbata la nivelul gatului, toracelui si partii de jos a spatelui. Privita din lateral, partea superioara (coloana vertebrala cervicala) si partea inferioara a spatelui (coloana vertebrala lombara) au o usoara curba spre inainte (lordoza), iar partea superioara a spatelui (coloana vertebrala toracica) are o curba usoara spre inapoi (cifoza).

Aceste curburi normale (fiziologice) ale coloanei au un rol important:

Absorb socurile la nivelul coloanei ca urmare a activitatilor zilnice, cum ar fi mersul pe jos, sariturile sau alergarea

Sustin greutatea capului;
Pozitioneaza capul in fata pelvisului;
Stabilizeaza si mentin structura coloanei vertebrale;
Permit miscarea si indoirea flexibila la nivelul coloanei;

Majoritatea pacientilor cu lordoza nu necesita tratament de specialitate decat daca simptomele sunt severe. Optiunile de tratament includ medicamente pentru reducerea durerii si inflamatiilor, kinetoterapie – exercitii speciale pentru intarirea musculaturii, scaderea in greutate, corectarea posturii la birou, purtarea unei proteze, suplimentele cu vitamina D, interventie chirurgicala (rareori).

Curburile fiziologice se formeaza in timpul cresterii copilului si determina postura lui:

La nou-nascut, curburile practic lipsesc;
La 3-4 luni, cand apare mentinerea capului, se formeaza lordoza cervicala;
La 6-8 luni, cand apare pozitia sezanda, se formeaza cifoza toracala;
La 10-12 luni, cand copilul incepe sa mearga, se formeaza lordoza lombara;

Curburile fiziologice se definitiveaza in jurul varstei de 6-7 ani, practic coloana vertebrala isi stabileste forma individuala pentru fiecare persoana.

Atunci insa cand coloana se arcuieste prea mult spre anterior este o conditie denumita hiperlordoza (careia i se spune simplu tot lordoza). Poate afecta partea inferioara a spatelui – lordoza lombara sau gatul – lordoza cervicala.

Lordoza: cauze

Lordoza afecteaza persoanele de orice varsta, insa anumiti factori sau diverse afectiuni pot creste riscul de aparitie a acestei probleme, cum ar fi:

Spondilolisteza – afectiune care afecteaza alinierea corecta a vertebrelor;
Acondroplazia – o boala a cresterii oaselor care determina majoritatea tipurilor de nanism;
Osteoporoza – o afectiune care consta in pierderea densitatii osoase, ceea ce creste riscul de fracturi;
Osteosarcom – o forma de cancer osos care afecteaza de regula oasele lungi;
Obezitatea – greutatea excesiva pune o presiune majora asupra coloanei vertebrale;
Sedentarismul;
Postura incorecta la birou.

Lordoza: diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului de lordoza, medicul va examina clinic pacientul, va nota istoricul medical si familial si va recurge la anumite teste, cum ar fi indoirea trunchiului inainte sau intr-o parte, pentru a observa daca miscarea pacientului este limitata, coloana vertebrala se aliniaza corect, curbura este flexibila sau nu etc. De asemenea, medicul va recomanda efectuarea CT sau RMN.

Lordoza: tratament

Majoritatea pacientilor cu lordoza nu necesita tratament de specialitate decat daca simptomele sunt severe. Optiunile de tratament includ medicamente pentru reducerea durerii si inflamatiilor, kinetoterapie (exercitii speciale pentru intarirea musculaturii), scaderea in greutate, corectarea posturii la birou, purtarea unei proteze, suplimentele cu vitamina D, interventie chirurgicala (rareori).

Semnele si simptomele lordozei

Datorita arcuirii spre interior a coloanei vertebrale lombare, bazinul cade inainte mai mult decat ar fi normal si fesele devin mult mai proeminente. Acesta este semnul caracteristic al lordozei lombare. Copiii cu lordoza exagerata au un spatiu larg sub spate atunci cand stau intinsi pe o suprafata plana dura.

Lordoza este frecvent nedureroasa. Durerea de spate, durerea care coboara la nivelul picioarelor, tulburarile de mictiune sau defecatie nu sunt asociate cu lordoza si necesita evaluare de catre medicul neurolog pentru diagnostic diferential.

Cifozele

Pot fi la nivel toracal, prin accentuarea curburii cifotice fiziologice (popular „cocoasa”), lombar, cervical, cervico-dorsal, dorso-lombar sau pot cuprinde tot spatele.

Cauzele aparitiei cifozelor:

cel mai frecvent apar in perioadele de crestere accentuata;
ca sechela a altei afectiuni;
in lipsa unei musculaturi suficient de bine dezvoltate;
congenitale – din cauza unor deformatii vertebrale, sau costale;
neuro-musculare ce duc paralizii ale muschilor paravertebrali.

Tratamentul cifozei

In cele mai multe cazuri recuperarea consta in kinetoterapie, cu rezultate favorabile. Cu cat tratamentul kinetic incepe mai devreme, cu atat perioada de recuperare este mai scurta si rezultatele mai bune.

Singurele situatii in care nu este suficienta doar kinetoterapia sunt acelea in care cifozele sunt insotite de alte patologii care, prin natura lor, persista sau necesita si alte metode de interventie: chirurgicala, ortopedica sau medicamentoasa.